Alle publieke informatie omtrent onze stichting:

Het SWLO, het orkest voor de volgende stap, gelooft erin dat je aan de voorkant uitval kunt voorkomen door versterken van de vitaliteit en het vergroten van positieve gezondheid.

Uitval van werkenden en van leerlingen-studenten is al lange tijd een arbeidsmarktprobleem dat leidt tot frustratie en stress bij het individu, tot een vertraging van mobiliteit op de arbeidsmarkt en een oorzaak van hoge kosten voor maatschappij.

Nono Poels: “je een instrument eigen maken, en leren samenspelen gaat gepaard met een pittige uitdaging met verrassende en positieve resultaten.“

Het Studie- en Werksucces met het Leerorkest (SWLO) is een unieke methodiek.  In het SWLO leren mensen samen een instrument bespelen waardoor ze op kantelmomenten de regie nemen en wendbaar zijn. Moderne vaardigheden, die in de huidige arbeidsmarkt zo belangrijk zijn, worden in het SWLO ontwikkeld.

Nono Poels: “Het orkest bestaat uit deelnemers die met elkaar muziek leren maken. Dit zijn studenten, docenten of medewerkers uit het bedrijfsleven en Nieuwkomers, die vanuit een gelijkwaardige positie een nieuw instrument leren bespelen. Ze komen twee uur per week bij elkaar, werken samen, en leren muziek maken onder begeleiding van professionele musici. Met elkaar delen ze hoogte- en dieptepunten. Ze leren van en met elkaar, leren omgaan met hun eigen frustraties en ontwikkelen nieuwe vaardigheden.“

Opbrengsten uit ervaringen van het SWLO

  • Voor werkzoekenden en werknemers:
    • Lerend vermogen van deelnemers wordt uitgedaagd, ontwikkeld en versterkt
    • Ontwikkeling 21e -eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, doorzetten, durf, luisteren, afstemmen, kritisch denken en creativiteit
    • Ontwikkeling eigen regie op kantelmomenten in het leven, dat leidt tot het nemen van stappen vooruit binnen de loopbaan
    • Positieve gezondheid neemt toe
  • Voor gemeenten:
    • Positieve gezondheid neemt toe, vitale gezondheid stijgt
    • Nieuwe vormen van domein overschrijdende netwerken
    • Inwoners zijn beter toegerust op de veranderende maatschappij
    • Groei van sociale cohesie
  • Voor onderwijs en arbeidsmarkt:
    • Lerend en domein overschrijdend netwerk van (beroeps)onderwijs en bedrijfsleven
    • Kantelmomenten worden omgezet in keuzemomenten
    • Afstand tot de arbeidsmarkt verkleint
    • Uitval en verzuim daalt, werk- en studieplezier stijgt

Zie hieronder een aantal moodboards die gemaakt worden door deelnemers van het SWLO.

Missie en visie

Doelstellingen

Deelname en spelen bij het SWLO. Nul niveau: in beweging komen (kwetsbaar opstellen / lichtvoetige confrontatie met jezelf). Een perfecte gemeenschappelijke taal: muziek. Ondersteuning en informatievoorziening van collega’s, betrokken, uitgedaagd, zelfvertrouwen, initiatief, improvisatie en discipline.

Opgedane inzichten uit het SWLO: regie in eigen leerproces, weten wie persoon is en wat persoon wil, eigen kracht identiteitsvorming, innovatief op soft-skills, kwetsbaar persoonlijk leiderschap en ontwikkeling.

Toepassing van kansen/ervaring van het SWLO in het werkveld: wendbaarder in begeleiding/innovatie/management, werken met passie en plezier, slimmer managen van belangrijke kantelpunten, effectiever in kennisdeling en co-creatie. LEAN (innovatieve overkoepelende flow op organisatieniveau). Samen Leren Delen.

Begeleiding van personen op kantelmomenten in diens levens; een verhuizing, een overlijden, een stoornis of iets anders. Er speelt altijd wel iets in iemands leven waarbij op dat moment een steuntje in de rug of stok achter de deur, productief en zelf-regie leidend werkt. Dit geldt voor iedereen algeheel; van bedrijfsleider van een MKB, een stagiair in opleiding, nog niet wetende wat iemand wilt qua sturing of een jongere student met additionele behoeftes.

Het SWLO heeft veel te bieden en de personen kiezen onherroepelijk voor wat zij zelf op dat moment nodig (denken of blijken) te hebben. Soms is het sociale interactie, soms is het muzikaal, soms is het communicatief en soms is het een ander perspectief ervaren. Wat het ook is, het is aanwezig bij iedereen bij het SWLO in verschillende fases. De neuzen staan wel dezelfde kant op; het leren van een instrument en muziekstuk om te kunnen spelen bij een volgende uitvoering.

Resultaten van impactmeting

Het SWLO is vanaf het begin al bezig met het onderzoeken van meerdere aspecten om de impact van het SWLO in kaart te brengen.

Klik om de voorlopige inzichten te zien: “Eigenaarschap op kantelmomenten door het SWLO” door N. Poels.

In de volgende lijst zijn onderzoeken gedaan of zijn nog lopende, indien resultaten of publicaties compleet en/of gepubliceerd zijn, zult u deze kunnen inzien/downloaden door erop te klikken. Ook is er een “Blauwdruk: Methodiek van de omgeving SWLO” ontwikkeld.

Kwantitatieve onderzoeken:

  1. Metingen VSV 2021 – 2026
  2. Metingen ziekteverzuim 2021 – 2026
  3. Metingen werkdrukbeleving 2021 – 2026

Kwalitatieve onderzoeken:

  1. Muziek inzet als preventie (Prof. Dr. E. Scherder)
  2. Stemmingswisselingen (Prof. Dr. E. Scherder)
  3. Focus: groeit lengte van focus bij deelname aan het leerorkest (Prof. Dr. E. Scherder)
  4. Dag-nachtritme: verander het dag-nachtritme door deelname aan het leerorkest (Prof. Dr. E. Scherder)

Stakeholders

De Raad van Advies dient als klankbordgroep voor de stichting SWLO. De leden zijn afkomstig uit Overheid, Onderwijs, Ondernemers en Wetenschap. Zij komen zowel uit de regio Achterhoek als uit het land. De leden vormen ook een platform en zij treden als ambassadeurs op voor de stichting.

Twee keer per kalenderjaar komt het voltallige bestuur, directeur en de Raad van Advies bij elkaar om de ontwikkelingen en het beleid van de stichting SWLO te bespreken. De thema’s voor deze bijeenkomsten worden aangedragen door de stichting SWLO.

Interesse om stakeholder te worden?

Formulieren en protocollen

* Ter info; op sommige stukken staat SWLO – Studie Werksucces met Leer Orkest. Anno maart 2025 hebben wij hier een frisse, nieuwe ondertiteling op gemaakt, namelijk; SWLO – Samen Werken aan Levenlang Ontwikkelen, het orkest voor de volgende stap.

Statuten

Jaarcijfers

Onderstaande jaarcijfers zijn hier te downloaden: (momenteel nog geen jaarcijfers aanwezig i.v.m. start als stichting Maart 2024)

  • Jaar 2024 (nog niet beschikbaar)
  • Jaar 2025 (nog niet beschikbaar)

Huishoudelijk reglement

Vrijwilligersbeleid

Beloningsbeleid

KvK Handelsregister

UBO Registratie

Interviews en berichten

Interview de Gelderlander 2022